Καλώς ήρθατε στην ιστολόγιο των Κατηχητικών Σχολείων Όθους Καρπάθου - Τμήμα Χειροτεχνίας .


XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!





Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μια μικρή περιήγηση στο χωριό μας


Άγιος Βλάσιος

Εσωτερικό ναού Αγίου Βλασίου










Άποψη του χωριού

Τίμιος Σταυρός




Άγ.Παντελεήμωνας -Θέση Στες


Πηγή νερού στην θέση Στες



Ναός Αγ. Παντελεήμωνα



Πηγή του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου


προτομή Μιχαηλίδη Νουάρου


Λαογραφικό Μουσείο

Δρόμος για τις Στες




Παραδοσιακός ξυλόφουρνος


Ανεμόμυλοι

Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Γήπεδο 5Χ5




Συντριβάνι

Εσωτερικό Ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Άποψη του χωριού -κάτω γειτονιά

Κοινοτικό Μέγαρο

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου χτισμένη το 17ο αιώνα

Παναγία η Ελεούσα

Κλείνοντας να σας παραθέσουμε λίγες πληροφορίες για το χωριό μας..

Το Όθος συχνά χάνεται στα σύννεφα, καθώς είναι το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου σε 530 μέτρα υψόμετρο αλλά και ολόκληρου του νομού Δωδεκανήσου. To Όθος είναι ορεινό χωριό της Καρπάθου. Αυτό κάνει τα αμφιθεατρικά κτισμένα σπίτια του να διαθέτουν πανοραμική θέα.
 Παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν σε όλα τα χωριά, αλλά εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το βοτσαλωτό δάπεδο, το ξυλόγλυπτο σουφά, τα υφαντά, τα κεντήματα και τα άλλα στολίδια με την ησυχία του, αφού ένα απο αυτά τα σπίτια λειτουργεί ως μουσείο. Το λαογραφικό μουσείο του χωριού, στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό καρπάθικο σπίτι. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του σπιτιού, καθώς και οι οικοσκευές και τα έπιπλά του, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο Όθος ανήκουν οι Στες, μια περιοχή με περιβόλια και νερά.
Το Όθος είναι γνωστό για το γλυκό κόκκινο κρασί του, τις θαυμάσιες ταβέρνες του και τα πανηγύρια του. Όπως και σε όλο το νησί, έτσι κι εδώ, η παράδοση της μαντινάδας, της λύρας, του λαούτου παραμένει ζωντανή. 8 με 10 πανηγύρια οργανώνονται κάθε χρόνο στο χωριό, με ποιο σημαντικό εκείνο του Αγίου Παντελεήμονα, που προσελκύει όλους τους κάτοικους του νησιού και κρατάει τρεις μέρες. Στο Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Στρώνονται μεγάλα τραπέζια και σερβίρεται κρέας με πιλάφι. Μετά το φαγητό οι προσκυνητές ασπάζονται την εικόνα του Αγίου και προσφέρουν τον οβολό τους και γίνεται μεγάλο γλέντι με λαϊκά όργανα και χορούς.

5 σχόλια:

Νίκη είπε...

Πολύ όμορφο και γραφικό το χωριό σας και οι εικόνες σας μας ταξίδεψαν ως εκεί.Να χαίρεστε τον ξεχωριστο τόπο που ζείτε κι εμείς μακάρι να αξιωθούμε κάποτε να τον γνωρίσουμε από κοντά.
Να μας δείχνετε, όποτε μπορείτε, εικόνες κι έθιμα από το νησί σας που ,απ' όσο ξέρω, κρατάει το ιδιαίτερο χρωμα του όσο λίγα στις μέρες μας...

Ματίνα Σ. είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΩΡΙΟ. ΕΙΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ...

catechetical schools είπε...

@ Νίκη σε ευχαριστούμε για τα όμορφα σχόλια για το χωριό μας..
Σε μελλοντική ανάρτηση θα αναφερθούμε σε έθιμα του τόπου μας..

catechetical schools είπε...

@ Ματίνα χαιρόμαστε που σου άρεσε το χωριό μας..
Θα χαρούμε να σε συναντήσουμε όποτε καταφέρεις να έρθεις στο νησί μας!

Eleni Di. είπε...

Πολύ όμορφη περιήγηση. Αυτό δείχνει ότι αγαπάτε και τιμάτε το χωριό σας. Όταν υπάρχουν τέτοιες ψυχές, κάθε μικρο χωριό γίνεται μεγάλο. Μου άρεσαν όλα όσα είδα. Μου θύμισαν το μικρό χωριό μου, την Αυλίδα, όπου πήγαινα όταν ήμουν μικρή. Η πίστη του κόσμου εκεί εξακολουθεί να είναι ζωντανή γι' αυτό ένα όχι πολύ μεγάλο χωριό έχει δύο πάρα πολύ μεγάλους ναούς. Εύχομαι να είστε αγαπημένοι και ενωμένοι.